0

Jana | Wie troost mij?

De vader van Jana overleed aan een hersentumor. Zij vindt troost in een persoonlijk ansichtkaartje dat hij voor haar schreef: “Dat houdt hem levend”.

Toen in 2011 bleek dat genezing voor de vader van Jana niet meer mogelijk was, besloten zij en haar moeder om hem thuis te verzorgen.

Een intensieve, maar ook waardevolle periode voor Jana. Deze ervaring heeft haar uiteindelijk geholpen met haar rouw. We hebben een aantal tips van Jana verzameld die jou ook tot steun kunnen zijn bij de rouwverwerking:

#1 – Koester je herinneringen Wanneer Jana er even doorheen zit, pakt ze een ansichtkaart erbij die haar vader op zijn sterfbed voor haar geschreven heeft. Het lezen van zijn boodschap helpt haar door het verdriet heen, brengt mooie herinneringen terug en dat houdt hem levend. Helaas zijn zulke tastbare herinneringen niet altijd voorhanden. Een andere manier om een laagdrempelige blijvende herinnering te maken, is door een ster te plaatsen op https://www.sterrenhemel.nl.

#2 – Neem de tijd om te rouwen Er bestaat geen eindtijd voor rouw. Jana adviseert: “Neem de tijd die jij nodig hebt om te rouwen.” Denk aan jezelf, blijf bij jezelf. Je kunt het nu eenmaal niet afbakenen.

#3 – Wees verdrietig, wees boos Na het overlijden van een dierbare word je heen en weer geslingerd in je emoties. Je kunt van alles voelen: verdriet, maar ook schuldgevoel of zelfs boosheid. Bedenk dat geen enkele emotie vreemd is. Laat deze emoties er ook gerust zijn. Ook als er anderen in de buurt zijn.

#4 – Praat met lotgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt Dit is mogelijk op het forum van Wie Troost Mij. Op ons forum hebben we een plek ingericht waar mensen die hun ouders hebben verloren hun verhaal en ervaringen met elkaar kunnen delen: https://www.wietroostmij.nl/forum/vad… Op www.wietroostmij.nl kun je onder andere artikelen lezen op het blog, meepraten op het forum of een ster plaatsen voor je dierbare in de Sterrenhemel. Maak eenvoudig een account aan om je verhaal te vertellen en om te reageren op berichten van lotgenoten.

herdenken ik geef een gezicht

Met grote dank aan:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top