0

Timo Smeehuijzen

Timo Smeehuijzen

De Amsterdammer Timo Smeehuijzen besloot op 19-jarige leeftijd bij de Nederlandse landmacht te gaan dienen. Hij wilde iets anders, na een jaar sport & management aan de HES te hebben geprobeerd. De landmachtdagen maakten hem enthousiast voor het leger, wat hij zag als een tussenstap in zijn maatschappelijke carrière. Een vrolijke, ondernemende jongen, dolverliefd op zijn vriendin Melody, vond bij de landmacht zijn club. Een hechte groep kerels, vastberaden om iedere klus te klaren.

Zijn keus om naar Afghanistan te gaan leidde eerst tot gefronste wenkbrauwen bij zijn ouders, Ruud & Karin. Door zijn vastberadenheid gaven ze hem echter hun onvoorwaardelijke steun.

Timo en zijn maten werden geplaatst in de provincie Uruzgan. Hij ging aanvankelijk mee omdat hij vond dat hij anders zijn maten in de steek liet. Tijdens de missie meldde hij het thuisfront welk mooi werk de militairen daar deden. Hij vertelde over de kinderen in Tarin Kowt “die al moesten werken zodra ze konden lopen”. Misschien dat hij daarom geen gelegenheid voorbij liet gaan om met de kinderen te spelen.

Op 15 juni 2007, tijdens een patrouille in diezelfde plaats Tarin Kowt, bracht een zelfmoordterrorist een bomauto vlakbij het pantservoertuig van Timo tot ontploffing. Zijn ouders ontvingen enkele uren later, vlak voor de uitzending in het avondjournaal, het bericht van zijn dood.

De aanslag kostte ook zeven kinderen uit de lokale gemeenschap het leven. Drie Nederlandse militairen raakten gewond. Zijn kameraden van het 42ste bataljon Limburgse Jagers droegen drie dagen later de kist, met daarover de Nederlandse vlag gedrapeerd, naar het vliegtuig dat hem bij zijn ouders, zijn zusje Laura en zijn vriendin terugbracht.

“Door zijn overlijden weet je weer wat vrijheid is. Het herdenken op 4 en 5 mei is er door gaan leven” zegt zijn vader. Op zijn sterfdag bezoekt zijn moeder trouw het ereveld. Dagelijks herdenkt zij hem bij de aanblik van een vlinder, een mooie zonsopkomst of de dauw op het gras.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll to top