0

Mark Leijsen

Mark Leijsen

Zoals veel vaders vond Mark Leijsen het heerlijk om uit zijn werk naar zijn gezin te gaan. Het kon bij hem echter maanden duren voor hij weer thuiskwam.

Zijn leven ademde het leger. Mark hechtte enorm aan de collegialiteit die hij in het leger vond en was graag bij zijn bataljon die hij ‘zijn mannen’ noemde. Na Srebrenica (1994) en Afghanistan (2006) begon hij in 2009 aan zijn derde missie, wederom in Afghanistan. Zijn taak was het coachen van Afghaanse militairen tijdens operaties en trainingen. Op 7 september 2009 reed hij in een open terreinwagen in de buurt van Tabar, zo’n negen kilometer van kamp Holland. In zijn gezelschap bevonden zich een Afghaanse tolk en drie collega-militairen. En dan gaat het mis.

Een bermbom maakt bruut een einde aan zijn leven en verwondt de overige inzittenden van het voertuig. Mark Leijsen wordt op 14 september 2009 met militaire eer op het ereveld in Loenen begraven. Hij werd 44 jaar. Zijn zoon was toen 16 jaar.

Mark is de 21e Nederlandse militair die tijdens een vredesmissie omkwam. Zijn vrouw Lucienne merkt een groot verschil in reacties op de dood van militairen tijdens vredesmissies vergeleken met de gesneuvelden tijdens de tweede wereldoorlog. Alsof zijn vrijwillige keuze om voor vrijheid en vrede te vechten hun verlies minder heftig maakt dan het verlies van nabestaanden van mensen die zijn omgekomen tussen 1940 en 1945. Dit komt pijnlijk naar voren rondom de dagen van 4 mei waarin er discussies ontstaan wie er herdacht moeten worden. Bij de Nationale Dodenherdenking van het Nationaal Comité 4 en 5 mei worden alle slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht.

Lucienne en Nick werken graag mee aan het project Ereveld Vol Leven. Daarmee laten zij zien dat het eren van gevallenen de tijdsvakken in onze geschiedenis doet samenvloeien. Dat het niet uitmaakt waar of wanneer iemand sneuvelde. De nabestaanden rouwen en dragen dat verlies iedere dag bij zich. Vrijheid is van alle tijden, van alle landen, van alle mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll to top