0

Jan le Griep

Op Nationaal Ereveld Loenen liggen ook de slachtoffers van de verzetsgroep Nederland voor Oranje. Jan le Griep is de commandant van deze Haagse afdelings-verzetsgroep. Hij is ook een jonge vader van drie kinderen. Helaas is er in de verzetsgroep een collaborateur geïnfiltreerd. De groep wordt dan ook verraden. De vrouw van Jan le Griep heeft vanaf het eerste moment geen goed gevoel bij deze man omdat hij nooit aardig is tegen de kinderen. De familie van Jan le Griep vertelt dat hij vanuit de gevangenis briefjes naar zijn familie weet te smokkelen waarin hij hen vertelt hoe hij ze mist. En ook hoe hij hen opdracht geeft om goed voor elkaar te zorgen.

De leden van de groep die zijn opgepakt worden ter dood veroordeeld en op 26 oktober 1942 gefusilleerd. In zijn afscheidsbrief vraagt Jan om voor hem te bidden en vertelt dat zijn laatste beeld dat van zijn vrouw en kinderen zal zijn: “Papa wacht op jullie in de hemel”.

Jan le Griep is dan 29 jaar. Zijn familie vertelt ons hoe groot de impact is geweest op het gezin dat achterbleef. Zijn dochter is 3 jaar wanneer Jan wordt gearresteerd. Zij vertelt ons nu dat zij hartstikke trots is op haar vader en dat zij het zo erg vindt dat hij verraden is. Ook maakt zij zich ernstig zorgen over hoe er nu met vluchtelingen wordt omgegaan. “Ze hebben er niets van geleerd “.

Wanneer haar zoon (44 jaar) de oproep voor representanten van Ereveld Vol Leven ziet, meldt hij zich aan om achter het graf van zijn 29 jarige opa te gaan staan. Als groot eerbetoon.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll to top