Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Sovjet Ereveld bloemenlegging

3 mei 2021 @ 13:00 - 14:30 CEST

Herdenken.TV

Op 3 mei om 13.00 uur, voorafgaand aan Dodenherdenking, plaatsen we jaarlijks bloemen op alle oorlogsgraven op het Sovjet Ereveld en de naastgelegen begraafplaats Rusthof. Tevens plaatsen we foto’s van de soldaten bij de graven.

In september 1941 kwamen op de veelosplaats bij station Amersfoort 101 krijgsgevangenen aan uit Centraal-Azië, vermoedelijk hoofdzakelijk uit Oezbekistan. Ze waren gevangen genomen aan het Oostfront, niet lang na de Duitse inval in de Sovjet-Unie. De soldaten waren in lompen gehuld en na een lange treinreis oogden ze desolaat, vies en hongerig. De Duitsers beschouwden deze Aziatische bolsjewisten als Untermenschen en hebben hen als zodanig behandeld. De Amersfoortse bevolking toonde vooral medelijden.

Ook tijdens hun verblijf in Kamp Amersfoort (zie foto) werden de Russen, zoals ze werden genoemd, beestachtig behandeld. Binnen een halfjaar overleden 24 van hen aan honger, ziekte en mishandeling. De kamparts plaatste twee van hun schedels als curiosa in zijn werkkamer.

Op 9 april 1942 werden de overgebleven 77 gefusilleerd. Het zou de op één na grootste massa-executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog blijken te zijn. Op de plaats van de executie is een monument opgericht, waar de Stichting Sovjet Ereveld sinds 2012 jaarlijks een herdenking houdt. Na de oorlog werden hun stoffelijke overschotten herbegraven op Rusthof. Langzaamaan raakten ze daar in de vergetelheid. Hun namen zijn nooit bekend geworden.

Gegevens

Datum:
3 mei 2021
Tijd:
13:00 - 14:30 CEST
Evenement Categorieën:
, ,
Evenement Tags:
Site:
http://sovjet-ereveld.nl/herdenkingen/

Organisator

Stichting Sovjet Ereveld
Telefoon:
06 14 39 38 59
E-mail:
info@sovjet-ereveld.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Sovjet Ereveld
Dodeweg 31
Leusden, 3832 RE
+ Google Maps
Telefoon:
06 14 39 38 59
Bekijk de site van Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top