Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Sovjet Ereveld Koedriest kaarsenceremonie

9 april 2021 @ 06:30 - 08:00 CEST

Herdenken.TV

Sinds 2013 organiseert de Stichting Sovjet Ereveld op 9 april om 06:30 uur een herdenking bij monument Koedriest (einde Loes van Overeemlaan, Leusden). Op 9 april 1942 werden op die plek 77 Sovjetsoldaten uit Kamp Amersfoort doodgeschoten. We plaatsen bij zonsopgang kaarsjes bij het monument. Elk jaar vragen we een andere spreker en dichter. We krijgen hulp van een schoolklas van ’t Atrium. Na afloop is iedereen welkom voor een ontbijt en een rondleiding bij Kamp Amersfoort.

In september 1941 kwamen op de veelosplaats bij station Amersfoort 101 krijgsgevangenen aan uit Centraal-Azië, vermoedelijk hoofdzakelijk uit Oezbekistan. Ze waren gevangen genomen aan het Oostfront, niet lang na de Duitse inval in de Sovjet-Unie. De soldaten waren in lompen gehuld en na een lange treinreis oogden ze desolaat, vies en hongerig. De Duitsers beschouwden deze Aziatische bolsjewisten als Untermenschen en hebben hen als zodanig behandeld. De Amersfoortse bevolking toonde vooral medelijden.

Ook tijdens hun verblijf in Kamp Amersfoort (zie foto) werden de Russen, zoals ze werden genoemd, beestachtig behandeld. Binnen een halfjaar overleden 24 van hen aan honger, ziekte en mishandeling. De kamparts plaatste twee van hun schedels als curiosa in zijn werkkamer.

Op 9 april 1942 werden de overgebleven 77 gefusilleerd. Het zou de op één na grootste massa-executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog blijken te zijn. Op de plaats van de executie is een monument opgericht, waar de Stichting Sovjet Ereveld sinds 2012 jaarlijks een herdenking houdt. Na de oorlog werden hun stoffelijke overschotten herbegraven op Rusthof. Langzaamaan raakten ze daar in de vergetelheid. Hun namen zijn nooit bekend geworden.

Gegevens

Datum:
9 april 2021
Tijd:
06:30 - 08:00 CEST
Evenement Categorieën:
, ,
Evenement Tags:
Site:
http://sovjet-ereveld.nl/herdenkingen/

Organisator

Stichting Sovjet Ereveld
Telefoon
06 14 39 38 59
E-mail
info@sovjet-ereveld.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Sovjet Ereveld
Dodeweg 31
Leusden, 3832 RE
+ Google Maps
Telefoon
06 14 39 38 59
Bekijk de site van Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top