0

Eerebegraafplaats Bloemendaal

In 2018 is het Jaar van Verzet. Daarom zal Ereveld Vol Leven ook plaatsvinden op Eerebegraafplaats Bloemendaal waar 372 verzetsstrijders werden begraven nadat ze waren omgebracht door de Duitsers.

Deze opnamen zijn door het drone team van Ereveld Vol Leven gemaakt om een beeld te krijgen van de omgeving voor de toekomstige TV opnamen.

Inleiding
Op 5 mei 1945 werd Nederland bevrijd van de nazi’s, die het land vijf jaar lang hadden bezet. Overal werd uitbundig feestgevierd nu men zich verlost wist van de ijzeren greep van de Duitse bezetter. Maar niet iedereen voelde vreugde, want de bezetting had aan veel mensen het leven gekost. In die meidagen werden bovendien nog velen vermist, en betrokken familieleden verkeerden in bange onzekerheid over hun lot.

Fusillades
Al tijdens de oorlogsjaren was bekend dat de nazi’s zonder enige vorm van proces verzetsstrijders executeerden in de duinen. Ook bij Bloemendaal zijn veel mannen – en één vrouw – gefusilleerd. Maar niet bekend was om hoeveel mensen het ging. Ook was niet precies bekend wie er waren omgebracht en wat er met hun lichamen was gebeurd.

Begraafplaats van het verzet
In de zomer van 1945 kon in de duinen van Bloemendaal de trieste balans worden opgemaakt. In 45 grafkuilen, verdeeld over zes verschillende plaatsen, werden de stoffelijke overschotten van in totaal 422 mensen gevonden. Ruim honderd van hen waren in de duinen gefusilleerd, de overigen veelal in Amsterdam, maar ook op andere plaatsen. Sommigen van hen werden in hun persoonlijke omgeving herbegraven, maar het merendeel, 372 slachtoffers, kreeg een eigen graf in de duinen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll to top